Zbog visokog nivoa alkohola koji sadrži, kolonjska voda se može bezbjedno koristiti protiv koronavirusa.

Sa svojim prijatnim mirisom i osvežavajućim dejstvom, kolonjska voda je proizvod koji je poželjniji od medicinskih dezinfekcionih sredstava.

U sredinama u kojima ne možemo da operemo ruke vodom i sapunom, kolonjska voda sa najmanje 60% alkohola pruža nam neophodnu higijenu ruku i istovremeno osveženje.

Mikrobiološki testovi dokazuju da kolonjska voda ima antibakterijska svojstva kao i druga sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola.

Destruktivno deluje na ćelijske zidove mikroorganizama zahvaljujući sadržaju etilnog alkohola. Pored alkohola, bakterija i gljivica, efikasan je i protiv virusa sa omotanom ćelijskom strukturom kao što je koronavirus.

Pojava Кolonjska voda 

Iako se ne zna tačno ko je kolonjsku vodu otkrio, kaže se da ju je otkrio Italijan po imenu Giovanni Maria Farina 1700-ih. Tih godina kolonjska voda, koja je sadržavala mnogo esencija i alkohola u tragovima, sadržavala je obilje esencijalnih ulja. Zbog svoje intenzivne  suštine bio je popularan u francuskim kraljevskim porodicama.

Đovani Marija Farina je kasnije preformulisao kolonjsku vodu u današnji oblik dodavanjem velike količine alkohola i male količine esencije. Budući da se nalazi u gradu Kelnu, ime je dobio po „eau de cologne“, što znači voda u Kelnu.

Pošto je vremenom stekao mesto u turskoj kulturi, kolonjsku vodu je 1933. godine počeo da proizvodi Eiup Sabri Tuncer sa različitim alternativnim mirisima.

Kolonjska voda pruža veliku pogodnost za ličnu higijenu. Visok sadržaj alkohola ubija bakterije i viruse na našim rukama, dok esencije u njegovoj formuli ostavljaju trajni miris i osvežavajući efekat na našoj koži.

Potrošnja Kolonjske vode poslje pandemije

Da bi nas zaštitili od koronavirusa, koji je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila pandemijom, naučnici skreću pažnju na socijalnu distancu, upotrebu maski i ličnu higijenu ruku.

Alkohol može ubiti mnoge vrste mikroba.

Glavna komponenta gela za čišćenje ruku i kolonjske vode je takođe alkohol koji čini kolonjsku vodu idealnim proizvodom protiv borbe protiv koronavirusa.

Mere predostrožnosti protiv koronavirusa 

Najefikasnija metoda protiv koronavirusa je pranje ruku sapunom i puno vode najmanje 22 sekunde. Međutim, kada pranje ruku nije moguće, kao alternative mogu se koristiti gelovi za čišćenje ruku, dezinfikaciona sredstva na bazi alkohola i kolonjska voda sa najmanje 60% sadržaja etilnog alkohola.

Važno je zapamtiti da sredstva za dezinfekciju ruku i kolonjska voda pružaju privremenu zaštitu.

Zaštita zdravlja, osvežavanje tela, podizanje raspoloženja i pronalazak mirisa za svaki ukus čine kolonjsku vodu optimalnim proizvodom na tržištu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *