Kada se postavlja pitanje da li kolonjsku vodu ili sredstvo za dezinfekciju ruku treba koristiti protiv koronavirusa, zaključuje se da su obe vrste proizvoda efikasne.

Iako dezinfekciona sredstva za ruke koja sadrže mnogo više različitih hemikalija u svojim formulama deluju pouzdanije od kolonjske vode, stručnjaci upozoravaju na važnost odabira pravog proizvoda.

Hemikalija proizvedena za ubijanje ćelija poput bakterija, virusa i gljivica nažalost ubija i zdrava tkiva u ljudskom telu. Nеkvalitetne  hemijske komponente ili formulacije koje sadrže industrijska sredstva za dezinfekciju ruku mogu da izazovu suvoću, crvenilo i ekcem na koži.

Odgovarajući na pitanje kolonjske vode ili sredstava za dezinfekciju ruku protiv koronavirusa, neophodno je spomenuti štetu ovih supstanci.

Zbog eksplozije prekomerne potražnje, mnogi proizvodi za dezinfekciju ruku puštaju se na tržište bez dermatoloških ispitivanja. Mnogi od ovih proizvoda sadrže određene koncentracije jedinjenja hlora, vodonik-peroksida i raznih alkoholnih lanaca. Ove vrste hemikalija će verovatno apsorbovati koža i pomešati se u krvotok.

Izbor takvih vrsta proizvoda kratkoročno može nametnuti rizike od alergijskih reakcija i ekcema na naše ruke, pa čak i rizik od raka u dugotrajnoj upotrebi.

Dezinfekciona sredstva za površinu poput hlora  ili bilo kog drugog opasnog hemijskog jedinjenja mogu isparavati u vazduh i kroz respiratorni sistem se mešati u našu krvnu struju. Kao rezultat, naše telo može imati otežano disanje ili alergijske reakcije.

Da bi umanjili zdravstvene rizike, potrošači treba da se informišu o prirodi hemikalija i njihovim optimalnim nivoima koncentracije.

Higijena ruku tokom pandemije

Studije pokazuju da ljudi u proseku dodirnu svoja lica najmanje 30 puta za 1 sat. Zbog toga postaje veoma važno osigurati higijenu ruku u borbi protiv koronavirusa.

Kako su objasnili naučnici, prioritet je često pranje ruku sa puno vode i sapuna, a zatim sprečavanje pucanja kože održavanjem ph ravnoteže kože efikasnim hidrantnım kremama i losionima.

Sredstva za dezinfekciju ruku i kolonjska voda su korisnji  na otvorenim mestima, gde ruke nije moguće oprati vodom i sapunom.

Iako sredstva za dezinfekciju ruku mogu sadržati razna jedinjenja hlora, vodonik-peroksid i mešavine alkohola, Kolonjska voda jednostavno sadrži alkohol, vodu i esenciju.

S obzirom na hemijsku težinu, Kolonjska voda je mnogo blaža od složenijih formulacija sredstava za dezinfekciju ruku. Kolonjska voda sa najmanje 60% sadržaja etanola je sigurniji proizvod u poređenju sa sredstvom za dezinfekciju ruku.

Ukratko, kada uzmemo u obzir njegov osvežavajući i blaži efekat na vaše ruke, Kolonjska voda postaje idealan proizvod više od klasičnog dezinfikacionоg  sredstva za ruke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *